AKTUELT

shutterstock 281438915-red
God sommer med laks på grillen
I Norge har grilling for mange vært synonymt med hamburgere og pølser. Stadig flere oppdager dog hvor imponerende enkelt det er å lage et vidt spekter lakseretter på grillen, og ikke minst hvor velsmakende, sommerlig og sunt det er!
I Norge er vi ikke bortskjemt med sol, så da er det ikke rart at vi elsker å gjøre noe spesielt utav det når den en sjelden gang titter frem. Familien eller vennegjengen samles da på terrassen for kos og prat under solstrålenes varme favn, og i hjørnet putrer grillen og sørger for et passende måltid. Og om man hadde åpnet alle grillokk Norge rundt, ville man raskt sett at det blir stadig vanligere å putte en eller annen variant av laks over kullet.

¬– Svøp den i folie, legg den på en planke, form den som en burger, stikk den på et spyd. Det finnes utrolig mange valgmuligheter, og det skal lite grillkunnskap til for å sikre en super sommerfest for både store og små. Med laks er det lett å variere, og resultatet blir alltid friskt og godt, uten at det krever noe særlig forarbeid.

Trygg og sunn sommermat
Og ikke minst: Siden laksen er proppfull av sunt fiskefett, antioksidanter og vitaminer, kan man kose seg rundt bordet med meget god samvittighet. Det er nemlig en myte at oppdrettslaks er full av antibiotika og dermed farlig å spise. Faktum er at antibiotikabruken i oppdrettsnæringen har falt med 99 prosent siden 1987, og er nesten ikke i bruk i dagens lakseproduksjon.

— Sjømat er trygt, og det er sunnere enn mye annen mat. Oppdrettslaks er én av de mest overvåkede artene vi har innen sjømat. Vi har aldri funnet ulovlige eller uønskede stoffer over grenseverdiene, sier Øyvind Lie, leder for NIFES.

Leverandør med kvalitetsfokus
— Vi ønsker å bidra til at oppdrett av fisk skal være en miljøvennlig og bærekraftig vekstnæring som produserer trygg og sunn sjømat, opplyser Geir Henning Risholm, daglig leder i Egersund Net.

Firmaet leverer notposer og servicetjenester til oppdrettsnæringen, og jobber kontinuerlig for å holde et høyt kvalitetsnivå på produktene sine.

— I en oppdrettsmerd er det kun 2,5 prosent av volumet som består av fisk. Resten er vann. Lav fisketetthet gir god vekst og gode leveforhold for laksen. Dette igjen er med å holde laksen sunn og frisk slik at forbrukeren kan spise trygg og sunn sjømat, sier Risholm videre.

Tid for terrassekos
Så sjekk morgendagens værmelding. Hvis temperaturen tillater det og det er fare for at solen melder sin ankomst, er det på høy tid å børste støvet av grillen, invitere noen gjester, og teste ut nye lakseoppskrifter. Du finner et bredt utvalg i denne brosjyren fra Norges Sjømatråd.
istock-186593439
Lav fisketetthet: I en oppdrettsmerd er det kun 2,5 prosent av volumet som består av fisk.
shutterstock 285839360-red
Laks på grillen er imponerende enkelt. Tre dem på grillspyd sammen med grønnsaker - sommerlig og godt!
Eldre innlegg
/ Tilbake