AKTUELT

sushi
Laks - sunn og trygg mat
Det er en myte at oppdrettslaks er full av antibiotika og dermed farlig å spise. Fakta er at antibiotikabruken i oppdrettsnæringen har falt med 99 prosent siden 1987, og er nesten ikke i bruk i dagens lakseproduksjon.
— Sjømat er trygt, og det er sunnere enn mye annen mat. Oppdrettslaks er én av de mest overvåkede artene vi har innen sjømat. Vi har aldri funnet ulovlige eller uønskede stoffer over grenseverdiene, sier Øyvind Lie, leder for NIFES. 

Ifølge en rapport fra Veterinærinstituttet i 2016 brukes det svært lite antibiotika i norsk fiskeoppdrett. Totalsalget for antibiotika til oppdrettsfisk i 2015 var på 301 kilo. Dette tilsvarer 0,00018 gram per kilo laks. Mindre enn én prosent av landets totale lakseproduksjon er behandlet med antibiotika. 

Rapporten slår fast at det er effektive vaksiner og infeksjonsforebyggende tiltak som gjør at norsk oppdrett bruker så lite antibiotika. 


Ikke antibiotika i laks på markedet

— Selv om fisken skulle få antibiotika underveis i livsløpet sitt, betyr ikke det at fiskefileten vil inneholde antibiotika når du kjøper den i butikken, sier forskningsdirektør for trygg og sunn sjømat, Ingvild Eide Graff, i NIFES til VG. 

Hun opplyser at all oppdrettslaks som blir behandlet med antibiotika må gjennom en tilbakeholdelsestid, slik at det ikke er målbare rester igjen av antibiotika før den slippes ut på markedet. 

— All oppdrettslaks som er på markedet er sunn og trygg å spise. Sluttresultatet går derfor ut på det samme, men all reduksjon av antibiotika  bruk i matproduksjon er selvsagt positivt, sier hun. 


Gode leveforhold gir sunn laks

— Vi ønsker å bidra til at oppdrett av fisk skal være en miljøvennlig og bærekraftig vekstnæring som produserer trygg og sunn sjømat, opplyser Geir Henning Risholm, daglig leder i Egersund Net.

Firmaet leverer notposer og servicetjenester til oppdrettsnæringen, og jobber kontinuerlig for å holde et høyt kvalitetsnivå på produktene sine. 

— I en oppdrettsmerd er det kun 2,5 prosent av volumet som består av fisk. Resten er vann. Lav fisketetthet gir god vekst og gode leveforhold for laksen. Dette igjen er med å holde laksen sunn og frisk slik at forbrukeren kan spise trygg og sunn sjømat, sier Risholm videre. 


Kilder: laksefakta.nonifes.noegersundnet.no
egersund-net-13-10-2014-(36)
scan 82 eff
Lav fisketetthet: I en oppdrettsmerd er det kun 2,5 prosent av volumet som består av fisk.
Eldre innlegg
/ Tilbake