AKTUELT

maerkanten-2
Laksen tar ikke ferie
Mens du i sommer nyter stillheten på hytta, ser barna leke i Legoland eller koser deg i solen i Syden, jobber den norske oppdrettsnæringen året rundt for å sikre at du alltid får en god og sunn fiskemiddag.
Lakseoppdrett er en helårsaffære, og for å sikre et bra resultat kreves mye innsats, også når sommeren er her og solen innimellom titter frem. Mens de fleste nordmenn hver sommer tar et par-tre uker fri for å reise eller bare nyte en rolig tilværelse hjemme, holder lakseoppdretterne full aktivitet året rundt. Laksen krever like mye oppmerksomhet også når solen skinner, så her kan man ikke feste et skilt på merden om at man er tilbake i august.

– Langs norskekysten finnes det nesten 1300 oppdrettsanlegg, som til sammen produserer mer enn 1,2 millioner tonn laks hvert år. Havbruksnæringen sysselsatte 9 621 årsverk i primærleddet i 2013. Innkjøp hos leverandørindustrien utgjør 23 600 årsverk i avledet virksomhet i Norge samme år. Disse jobber hardt hele året for å sikre at norske forbrukere til enhver tid har tilgang til laks å ha på grillen, sier Geir Henning Risholm, daglig leder i Egersund Net.

Egersund Net jobber kontinuerlig for å hjelpe norske lakseoppdrettere med smartere og mer miljøvennlige løsninger, men har ennå ikke funnet en løsning som gjør at laksen klarer å ta vare på seg selv om sommeren.

Sommerjobb for fremtiden
Om sommeren kommer det også inn litt ferievikarer, noe som gir mulighet til å skape rekruttering til en næring i stor vekst, som vil trenge enda flere dyktige fagfolk i årene som kommer.

– Det er meget positivt at ungdom ønsker å jobbe innen oppdrettsnæringen, og interessen er økende. Det betyr at Norge også i fremtiden vil være velsignet med hardtarbeidende lakseoppdrettere som bryr seg om at fisken har det bra, og at nordmenn fortsatt får trygg, sunn og velsmakende laks å servere på sommerfesten, fastslår Risholm.
shutterstock 493618612-red
Tid for terrassekos: la deg inspirere og test ut nye lakseoppskrifter. Du finner et bredt utvalg i denne brosjyren fra Norges Sjømatråd.
shutterstock 626444099-red
Bruk laksen i sommer! Laksen kan brukes til nesten alt! - Hva med en herlig sommersalat med laks og mango? - Sundt og godt!
Eldre innlegg
/ Tilbake