AKTUELT

egersundnet-saker-v4-1
Trygt og viktig å spise laks
Oppdrettslaks er et trygt valg til en sunn middag. Ingen får i seg skadelige mengder av miljøgifter av å spise mye fet fisk.
Det slår en rapport fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) fast. Rapporten konkluderer med at helsefordelene ved å spise fisk oppveier de ubetydelige risikoene som dagens nivå av miljøgifter i fisk representerer. Rapporten ble bestilt av Mattilsynet i samarbeid med Helsedirektoratet og ble publisert for to år siden.

— Det er gode nyheter at VKM konkluderer med at fet fisk er trygt og at ingen, heller ikke kvinner i fruktbar alder, får i seg skadelige mengder av miljøgifter av å spise mye fet fisk, informerer Harald Gjein, administrerende direktør i Mattilsynet. 

Større andel av fiskefôr fra planter
Reduksjonen av miljøgifter i oppdrettslaks skyldes at en større andel av fiskefôret kommer fra planter. Tidligere var det mer fiskemel og –olje fra villfisk i fôret. På tross av veksten i norsk oppdrett, bruker ikke næringen mer villfisk som fôrgrunnlag. Man har i stedet byttet ut de marine råvarene med vegetabilske ingredienser. 

Nivåene på miljøgifter fra plantevernmiddel og soppgifter fra disse vegetabilske ingrediensene viste seg å være svært lave og utgjør, ifølge VKM, ingen problemer i forhold til mattrygghet. Heller ikke rester av medisiner som antibiotika og lakselusmidler i oppdrettsfisk mener man er noen helserisiko. 

— Bruken av medisiner i oppdrettsnæringen er relativt liten sammenlignet med mengde produsert fisk. Selv med veldig følsomme metoder finner vi bare enkelttilfeller der nivåene i tillegg er svært lave, forteller Gjein. 

Innovasjonspris for tubenot

Selv om det ikke er noen fare å spise laks som er behandlet for lakselus, jobber bransjen kontinuerlig med forebyggende tiltak. 

Egersund Net utviklet i 2014 en tubenot som gjør at fisken holder seg langt under overflaten, og unngår dermed å være i området hvor størstedelen av lus oppholder seg. Når laksen skal opp for å snappe luft, vil den være beskyttet helt opp til vannlinjen av en presenning som omkranser den. 

— 15 meter under havoverflaten er havet tilnærmet lusefritt. Ved å holde laksen under denne dybden forbedres fiske-velferden. Dessuten reduseres behovet for lusebehandling. Tubenoten gav oss Innovasjonsprisen på AquaVision i 2014, forteller Geir Henning Risholm, daglig leder i Egersund Net.

I tillegg til å redusere påslag av lakselus, forebygger også noten rømming av fisk. 


Kilde: mattilsynet.no, laksefakta.no, egersundnet.no
egersundnet-saker-v4-4-wide
egersundnet-saker-v4-5
TUBENOT Er et helintegrert konsept som reduserer lusepåslag på laksen. Tubenoten har vært i fullskalatest siden mai 2014. 
Eldre innlegg
/ Tilbake